Der kan være mange grunde til, at man sætter sit hus til salg. Det kan være, at familien er vokset så stor, at der kræves et nyt hus med mere plads. Det kan også være lige det modsatte, nemlig at børnene er blevet store og flyttet hjemmefra, så man slet ikke har behov for al den plads længere. Hvad end grundene kan være, så er et hussalg en sag, som indebærer forskellige indsatser. Der skal findes en køber, og køberen har brug for oplysninger om husets tilstand.
Der laves et hav af tilstandsrapporter hvert år i Danmark. Tilstandsrapporter er beskrivelser af den tilstand, et givet hus er i, når det sættes til salg. Det er et tiltag, mange sælgere gør, fordi det gør det nemmere for køber at vurdere, om prisen stemmer overens med det, han eller hun faktisk køber. Det er faktisk meget nemt at forstå. Det er simpelthen et udtryk for transparens og overskuelighed, så køber kan føle sig velinformeret og tryg ved at indgå en handel
Kortene på bordet
Er der mangler eller fejl på din bolig, som du ikke har oplyst køber, når du sælger den, så er du ansvarlig for disse i op til ti år efter et salg. Ved at få fagfolk ud og gennemgå dit hus kan du sikre dig imod sådanne hændelser. Det er ikke lovpligtigt at få udarbejdet tilstandsrapporter ved hussalg, men det kan stærkt anbefales. Tilstandsrapporter giver en tryghed i handlen for både køber og sælger.
Og de, der udarbejder tilstandsrapporter, har den nødvendige ekspertise til at gøre det. Det er professionelle folk, som har stor erfaring med at vurdere huse og deres tilstand. Der kan være en stor tryghed at have tilstandsrapporter at henholde sig til, når der skal handles hus. Hushandler er en alvorlig sag. Derfor gælder det om, at alle er trygge.
Retslige efterspil er ikke rare
For skal man senere ud i et retsligt opgør med en køber, så kan det blive en bekostelig affære. Derfor er det bedst at stå på sikker grund ved et salg, så man ikke senere skal op med store erstatninger.